Anti-stress teknikker

Det finnes mange forskjellige teknikker, både legemedisinske og alternative, som skal redusere stress. Så det er nok av teknikker og metoder å velge mellom. Hver enkelt metode anses som den mest effektive, spesielt hvis man selv har prøvd ut teknikkene selv og funnet at de er effektive. Problemet er bare at folk er forskjellige og de reagerer forskjellig. Derfor fungerer ikke en og samme metode likt på alle. Dessverre må mange igjennom en ”prøv og feil” periode før de finner rett teknikk.

Skolemedisin

Psykologer jobber med å dempe stress og tidspress ved å tilby samtaler og hjelpe pasienten med å lage en prioritetsliste. Her må pasienten ikke bare sette opp hvilke gjøremål som er viktige, men også hvilke som må tas bort. Tid må frigjøres på en eller annen måte.

I mange tilfeller så utvikler pasienten også en del sekundære problemer knyttet psykisk helse og/eller fysisk helse. Dette må da behandles med medisiner. Man kan bli deprimert av å ikke nå målene sine og hele tiden være på etterskudd.

Eller man kan få slitasjeskader av å jobbe for mye. Ryggproblemer er vanlig for de som sitter lenge på kontoret. Listen fortsetter i det uendelige og da må ofte legen inn i bildet og skrive ut smertestillende, angstdempende og alt mulig annet.

Skolemedisin kan stort sett bare hjelpe etter at problemet har oppstått og fått utviklet seg til å bli et alvorlig problem. I mange tilfeller så er det snakk om sykemeldinger, langvarig behandling og kanskje også samtaler med psykolog i lengre tid.

Alternativ behandling

Alternativ behandling er det man kaller behandling som ikke er like etterprøvbar som skolemedisin. Mange av behandlingene har vært brukt i tusenvis av år i flere forskjellige land. De har vist seg å være svært effektiv for mange, men ikke alle. Derfor kalles det alternativ medisin eller alternativ behandling.

I forbindelse med stress så er det mange forskjellige metoder som anbefales. Noen av dem er:

  • Meditasjon
  • Pusteøvelser
  • Fokusøvelser
  • Fokus på et spesifikt kosthold

Mange pasienter opplever at de får mer ro på seg gjennom slike øvelser. Med en slik ro i kroppen så klarer de å ta mer bevisste valg. Dermed klarer de å velge bort noe eller i alle fall forsone seg med at man ikke har flere timer i døgnet.